در عصر پیشرفت سریع فنآوری، کسبوکارهای بزرگ و کوچک باید از اطلاعات مهم مشتریان خود، کارمندان، شرکا، عملیات داخلی و موارد دیگر محافظت کنند. اما با افزایش پیچیدگی مجرمان سایبری و نرمافزارهای هک کردن، این محافظت روز به روز دشوارتر شده است.
در چند سال گذشته، احتمال بروز نقض امنیتی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. تحقیق جدیدی در مورد کسبوکارها در ایالات متحده آمریکا نشان داده است که در طول یکسال، از هر چهار سازمان، دادههای یک سازمان مورد حمله قرار میگیرد. در نتیجه امروزه هم احتمال بروز نقض امنیتی و هم هزینهی آن زیاد است. بدون در نظر گرفتن تدابیر امنیتی مناسب، صاحبان کسبوکارها باید به فکر پساندازی برای این هزینهها باشند، زیرا تحقیقات نشان داده است که به طور متوسط 206 روز طول میکشد تا نقض امنیتی کشف شود.
به دنبال نتایجی که از این تحقیقات بدست آمده است، شرکتها همچنان در حال بررسی روشهای جدید برای دفاع از خود در برابر حملات سایبری احتمالی هستند. برخی از آنها برای اسکن کردن شبکههای خود به برنامههای پیشرفته روی میآورند و برخی دیگر امنیت سایبری خود را کاملا به ارائهدهندگان خدمات خارجی برونسپاری میکنند. خط مشی موثر دیگری که همچنان در بین سازمانهای متمرکز بر استراتژی رو به افزایش است، ایجاد مراکز عملیات امنیتی است.
مرکز عملیات امنیت یا SOC چیست؟
یک مرکز عملیات امنیت، یا به طور خلاصه SOC، گروهی متشکل از تسهیلات و افراد متخصصی است که تمام وقت خود را در اختیار عملیات امنیت IT با کیفیت بالا قرار میدهند. هدف مرکز عملیات امنیت یا SOC پیشگیری از تهدیدات امنیت سایبری است و هر اتفاقی را در رایانهها، سرورها و شبکه های نظارت شناسایی کرده و به آنها واکنش نشان میدهد. آنچه که مرکز عملیات امنیت را منحصر به فرد میکند، امکان نظارت مداوم بر همهی سیستمها است، زیرا کارمندان به طور شیفتی کار میکنند و بیست و چهار ساعته با سیستم سروکار دارند.
مشاوره رایگان راه اندازی مرکز عملیات امنیت SOC توسط کارشناسان شرکت APK، با شماره ۸۸۵۳۹۰۴۴-۰۲۱
برخلاف بخش IT مرسوم، کارکنان مرکز عملیات امنیت متشکل از تیمی از تحلیلگران امنیت سایبری مجرب و مهندسین آموزش دیده هستند. این افراد از طیف وسیعی از برنامههای رایانهای و فرآیندهای امنیتی ویژه استفاده میکنند که نقاط ضعف موجود در زیرساختهای مجازی شرکت را به دقت نشان داده و از اینکه این آسیبپذیریها موجب حمله و سرقت شوند جلوگیری میکنند.
فنآوریهای مورد استفاده SOC شامل مجموعهای از فایروالها، Probeها، اطلاعات امنیتی و حتی سیستمهای مدیریت رویداد و راهکارهایی است که دادهها را در سراسر پلتفرمها و Endpointها جمعآوری و مانیتور میکند. تیم SOC با تجزیه و تحلیل Feedهای فعال، تعیین قوانین، شناسایی استثناها، بهبود واکنشها و توجه به آسیبپذیری در سیستمهای دفاعی که از قبل به کار گرفتهشدهاند، یک قدم جلوتر از تهدیدات احتمالی به پیش میرود. اطمینان حاصل کردن از مطابقت این برنامهها با مقررات مربوط به شرکت، صنعت و دولت نیز بخش مهمی از وظایف مرکز عملیات امنیت یا SOC است.
بیشتر بخوانید: ادغام اسپلانک و فانتوم، دنیایی جدید در عملیات امنیت
SOCها با اجرای وظایف مختلف، با استفاده از انواع تکنیکها و روشهای متخلف و بسته به عوامل بسیار دیگری، ممکن است متفاوت به نظر برسند. برخی شرکتها دارای مرکز عملیات امنیت داخلی (In-House) هستند، در حالی که برخی ترجیح میدهند این سرویسها را از بیرون دریافت کنند. هر چند، مهمتر از همه این است که هدف اصلی همهی آنها جلوگیری از نقض امنیتی و به حداقل رساندن خسارت ناشی از فعالیت مجرمانهی آنلاین است.
یک Security Operation Center چگونه کار میکند؟
ازآنجایی که تهدیدات امنیت سایبری در بخش عمومی، در ارتش، در مراقبتهای بهداشتی، در بین موسسات مالی، در سیستمهای آموزشی و موارد دیگر به شکل فاجعهباری در حال افزایش هستند، این گروههای ویژه نیز رواج بیشتری پیدا میکنند. اما گروههای SOC دقیقا چگونه از سازمانهای خود را در برابر این تهدیدات محافظت میکنند؟
مرکز عملیات امنیت برای ایجاد و حفظ دفاع امنیت سایبری شرکت از طریق نظارت فعال و تجزیه و تحلیل خود از متدولوژیها و فرآیندهای راهبردی، استفاده میکنند. این فرایندها به وظایف زیر قابلتقسیم هستند:
- آگاهی از امکانات: از ابتدای عملیات، گروههای SOC باید در استفاده از ابزار و فنآوریهای موجود، همچنین، در سختافزار و نرمافزار مهارت کافی داشته باشند. موارد بالا میتواند شانس تشخیص تهدیدات در حال پیشرفت را بالا ببرد.
- مانیتورینگ پیشگیرانه: SOCها به جای اینکه منتظر باشند تا در صورت بروز ناهانجایها، اقدامات واکنشی انجام دهند، قبل از اینکه فعالیتهای مخرب بتوانند منجر به آسیبهای اساسی شوند، اقدامات آگاهانهای را برای کشف آنها انجام میدهند.
- مدیریت Logها و واکنشها: در صورت بروز نقض امنیتی، ضروری است که کاربر بتواند مسیر طی شده را مرور کند تا دریابد در کجا اشتباه روی داده است. با Log کردن دقیق فعالیت و ارتباطات در سراسر شبکهها، در صورت نیاز به تحقیقات قانونی اطلاعات لازم به مدیران میرسد.
- درجهبندی هشدارها: وقتی ناهنجاریها خود را نشان میدهند، یکی از وظایفی که مرکز عملیات امنیت انجام میدهد، درجهبندی شدت حوادث است. هر چه حمله تهاجمیتر باشد، یا هر چه به آسیبپذیری بالقوه شبکه ارتباط نزدیکتری داشته باشد، SOC برای رفع تهدید سریعتر اقدام خواهد کرد.
- تنظیمات دفاعی: مدیریت آسیبپذیری و افزایش آگاهی از تهدیدها، بخشهای اساسی جلوگیری از نقض امنیتی هستند که شامل نظارت مداوم بر محیط و عملیات داخلی است، زیرا گاهی اوقات نقضهایی در درون خود سازمان صورت میگیرد.
- بررسی تطبیقپذیری: در عصر فنآوری دادهها، یکی از موارد مهم در امنیت اطلاعات، حفظ مقررات اساسی تطبیقپذیری است. SOCها به طور روزانه هرگونه اقدامات محافظتی اجباری را انجام داده و یک قدم از آنها نیز فراتر میروند تا شرکت را از آسیب حفظ کنند.
هریک از این وظایف، یکی از عملکردهای مهم مرکز عملیات امنیت است که کل سازمان را به خوبی محافظت میکند. SOCها با تحت پوشش قرار دادن همهی این اصول، کنترلِ مجموعهی سیستمها شرکت را حفظ میکنند و در صورت وقوع حمله، سریع و هوشمندانه عمل مینمایند.