مدیریت آسیبپذیری چیست؟ فرآیند شناسایی و ارزیابی آسیبپذیریها، گزارش دادن در مورد آنها و مدیریت یا کاهش آنها است. این فرآیند تمام endpointها، سیستمها و بارهای کاری یک سازمان را پوشش میدهد؛ چراکه تیم امنیتی تلاش میکند تا اطمینان حاصل کند که سیستمها و ذخیرهی دادههای سازمان تا حد امکان ایمن هستند.
چرا این کار اهمیت دارد؟
تا کنون 26448 آسیبپذیری نرمافزاری گزارش شد که بیش از 4000 مورد از آنها بحرانی تلقی میشد. با توجه به اینکه بسیاری از کسب و کارها برای ذخیرهی دادهها و نیز دادههای کاربران خود به سیستمهای کامپیوتری متکی هستند، وجود فرآیندهای امنیتی قوی ضروری است. مدیریت آسیبپذیری به کسب و کارها کمک میکند تا تمام endpointهای خود را ایمن کنند و از دادههای خود در برابر باج افزارها و هکرها محافظت کنند.
نحوهی مدیریت آسیبپذیری چگونه است؟
مدیریت آسیبپذیری چیست؟ و چگونه مدیریت می شود. مدیریت آسیبپذیری یک فرآیند مداوم است که شامل چندین مرحله است و باید به عنوان یک چرخه در نظر گرفته شود، نه چیزی که به صورت یکباره انجام میشود.
ارزیابی میزان آسیبپذیری امنیت سازمان نسبت به باجافزار با راهکار اسپلانک
ویدیوهای بیشتر درباره آسیبپذیری
- کشف دارایی و فهرست موجودی: تمام endpointها و سیستمها باید برای اطمینان از امنیت در نظر گرفته شوند.
- اسکن آسیبپذیری: استفاده از اسکنرهای آسیبپذیری به شناسایی سیستمهای پیکربندی نادرست و نرمافزار یا سختافزار ناامن کمک میکند.
- مدیریت پچ: استفاده از پچهای نرمافزاری، به ویژه آنهایی که بر امنیت متمرکز هستند، یکی از اساسیترین گامها برای کاهش آسیبپذیری است.
- مدیریت پیکربندی: ایمنسازی صحیح سیستمها و داشتن نسخهی پشتیبان در محل برای کاهش سوء استفاده یا جلوگیری از حملات باجافزار تا حد زیادی خطرات امنیتی را کاهش میدهد.
- مدیریت حوادث و رویدادهای امنیتی (SIEM): استفاده از ابزارهای SIEM برای نظارت real-time بر رویدادها میتواند مسائل جدید و یا رویدادهای مشکوکی را که توسط اسکنرهای آسیبپذیری نادیده گرفته شده است، علامتگذاری کند.
- تست نفوذ: آزمایش کامل سیستمها توسط هکرهای اخلاقی میتواند مشکلاتی را که یک اسکنر استانداردِ آسیبپذیری ممکن است از دست بدهد، آشکار کند.
- هوش تهدید: آگاهی از تهدیدات فعلی و نحوهی کاهش آنها به سازمان شما کمک میکند تا یک قدم جلوتر از مهاجمان باشد و در صورت مواجهه با چنین تهدیداتی، نحوهی واکنش به باجافزار یا بدافزار را برنامهریزی کند.
- رفع آسیبپذیریها: هنگامی که آسیبپذیریها شناسایی شدند، تیمهای امنیتی میتوانند نحوهی بهرهبرداری از آنها را بررسی کنند و اطمینان حاصل کنند که همهی راهها محافظت میشوند.
آسیبپذیریهای رایج و نحوهی رتبهبندی آنها
سیستم امتیازدهی رایجِ آسیبپذیری یا The Common Vulnerability Scoring System، آسیبپذیریها را بر اساس معیارهای مختلف، از جمله بردارهای حمله، دامنه و تأثیر، رتبهبندی میکند. آسیبپذیریها بر اساس مقیاس شدت زیر رتبه بندی میشوند:، آسیبپذیریها را بر اساس معیارهای مختلف، از جمله بردارهای حمله، دامنه و تأثیر، رتبهبندی میکند. آسیبپذیریها بر اساس مقیاس شدت زیر رتبه بندی میشوند:
امتیاز پایه | شدت |
0.0 | صفر |
0.1 – 3.9 | کم |
4.0 – 6.9 | متوسط |
7.0 – 8.9 | زیاد |
9.0 – 10.0 | بحرانی |
قبل از ایجاد نسخهی 3 سیستم امتیازدهی رایجِ آسیبپذیری، فقط از سه سطح شدت کم، متوسط و زیاد استفاده میشد. هنگامی که آسیبپذیریها و مواجهههای رایج یا CVE به صورت آنلاین در پایگاههای دادهای مانند فهرست CVE MITRE یا پایگاه داده ملی آسیبپذیری NIST یا NIST National Vulnerability Database منتشر میشوند، شدت آسیبپذیری نیز ذکر میشود تا درباره بحرانی بودن موضوع اطلاعاتی به دست آید.
بیشتر بخوانید: انواع آسیب پذیری های امنیتی چیست – بررسی پنج نوع از این آسیب پذیری ها
آسیبپذیریهایی با شدت کم ممکن است به سادگی باعث از کار افتادن یک برنامه یا افشای اطلاعات نسبتاً بیضرر در مورد سیستم شوند. علاوه بر این، این آسیبپذیریها ممکن است به ترکیبی بسیار خاص و غیرعادی از تنظیمات سیستم و برنامههای کاربردی نصب شده برای بهرهبرداری نیاز داشته باشد. یک آسیبپذیری با شدت خطر بالا یا بحرانی احتمالاً بر درصد زیادی از سیستمهایی که نرمافزار مورد نظر را اجرا میکنند، تأثیر میگذارد و در صورت سوءاستفاده، عواقب جدیتری خواهد داشت. برای مثال، یک آسیبپذیری با اجرای از راه دور که میتواند برای اجرای باجافزار مورد سوء استفاده قرار گیرد، نوعی سوء استفاده بحرانی است.
فرآیند مدیریت آسیبپذیری چیست
همانطور که در زیر نشان داده شده است، چارچوب مدیریت آسیبپذیری شامل کار از طریق فرآیند شناسایی و ارزیابی آسیبپذیریها قبل از انجام اقداماتی برای کاهش آنها است:
- کشف
اولین مرحله از این فرآیند شامل شناسایی آسیبپذیریها از طریق ترکیبی از روشهای اسکن کردن آسیبپذیری و تست نفوذ است.
بیشتر بخوانید: راهکارهای جدید VMware در جهت رفع آسیب پذیری محصولاتش
- اولویتبندی داراییها
داراییهای خود را فهرست کنید و مهمترین آنها را مشخص کنید، چراکه این کار به ارزیابی تأثیر آسیبپذیریها کمک میکند.
- ارزیابی
آسیبپذیریهایی را که در مرحلهی اول پیدا شده اند ارزیابی کنید؛ و آنها را بر اساس شدت و تأثیر بالقوهشان بر داراییهای خود اولویتبندی کنید.
- گزارشدهی
هر گونه دارایی شناختهشده را گزارش دهید و مشکلات احتمالی، به همراه برنامهی خود برای رفع آن، را مستند کنید.
- اصلاح
به روزرسانیهای امنیتی را نصب کرده، و تغییرات پیکربندی را انجام دهید و سایر اقدامات لازم را برای کاهش آسیبپذیریهای شناخته شده انجام دهید.
- تأیید
در طول این مرحله از فرآیند، تیمهای امنیتی، شبکهها و endpointهای خود را دوباره ارزیابی و نظارت میکنند و به دنبال مناطقی میگردند که میتوان در آن امنیت را بهبود بخشید.
انتخاب یک راهکار برای مدیریت آسیبپذیری
یک راهکار مدیریت آسیبپذیری میتواند عاملی تعیینکننده در امنیت کسب و کار شما باشد. هنگام انتخاب این راهکارها باید به برخی از عوامل توجه داشت.
به دنبال چه چیزی باشیم؟
هنگام خرید برای راهکار مدیریت آسیبپذیری، موارد زیر را در نظر بگیرید:
- وسعت پوشش: آیا راهکار انتخابی شما تمام endpointهای شما را پوشش میدهد؟ آیا کشف مستمر ارائه میدهد و با ابزارهای دیگری که استفاده میکنید یکپارچه میشود؟
- قابلیتهای ارزیابی: آیا ارائهدهندهی آن راهکار سابقهی خوبی در شناسایی آسیبپذیریهای روز صفر دارد؟ آیا این راهکار میتواند نظارت غیرفعال را برای راهکارهای خدمات مبتنی بر cloud و یا اینترنت اشیا یا IoT ارائه دهد؟
- گزارش و اطلاعات: چه نوع راهکارهای اطلاعاتی و گزارش لحظهای ارائه میشود؟ آیا آنها متناسب با اندازه و نیازهای سازمان شما هستند؟
- قیمتگذاری: آیا قیمتگذاری راهکار یک مبلغ ثابت است و یا بر اساس تعداد اسکنرهای استفاده شده و تماسهای API انجام شده است؟ چگونه این ساختار قیمتگذاری با نیازهای سازمان شما و هر طرح مقیاس بندی بالقوه مطابقت دارد؟
Veeam چگونه میتواند کمک کند؟
سیستمهای مدیریت آسیبپذیری یک احتیاط امنیتی ضروری هستند، اما یک سیستم پشتیبان و بازیابی خوب نیز ضروری است. اگر میخواهید در مورد اینکه چگونه حفاظتِ باجافزار Veeam میتواند به کسبوکارتان در محافظت از دادههایش کمک کند، بیشتر بدانید، امروز یک نمایش علمی را رزرو کنید و یا نسخهای آزمایشی را دانلود کنید تا خودتان نرمافزار را آزمایش کنید.