شرکت IBM در راستای اهداف سازمانی، یک کامپیوتر کوانتوم 16 بیتی را در پلتفرم تحت Cloud خود به صورت آزمایشی به کارگرفته است.
درحالحاضر شرکت IBM امکانات خاصی را برای سازمانهایی که علاقمند به انجام محاسبات کوانتومی میباشند، فراهم نموده است.
انتظار میرود پس از عرضهی این محصول، استفاده از کامپیوترهای کوانتوم در زمینههایی همچون یادگیری ماشینی، رمزنگاری و بهبود مسائل پشتیبانی و آنالیز ریسک در سازمانها تا حد زیادی بر کامپیوترهای فعلی غلبه نماید.
در حالیکه کامپیوترهای فعلی بر اساس صفر و یک (بیت) کار میکنند، پردازندههای کامپیوترهای کوانتومی از کوبیت (Qubit) استفاده میکنند که میتواند به صورت همزمان صفر و یک را نگهداری نماید. به عبارت سادهتر، این قابلیت به یک کامپیوتر کوانتوم با پردازنده 5 کوبیتی این امکان میدهد تا همزمان برروی 32 مقدار ورودی مختلف محاسبه انجام دهد.
اخیرا IBM یک کامپیوتر کوانتومی 16 بیتی را به صورت آنلاین در اختیار مشتریان پلتفرم تحت Cloud خود قرار داده است تا امکان آزمایش و بررسی را برای آنان فراهم نماید. این مورد در مقایسه با نمونه قدیمی 5 بیتی ارائهشده توسط این شرکت، پیشرفت بزرگی به شمار میآید. IBM اعلام کرده است که این سیستم تاکنون در 300 هزار آزمایشِ محاسبات کوانتومی از سوی کاربران سرویس Cloud مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین IBM اکنون نمونه اولیه یک سیستم 17 کوبیتی را نیز در اختیار دارد که در آزمایشگاهها به کار رفته و به گفته این شرکت عملکردی دو برابر سیستم 16 کوبیتی را دارا میباشد.
مقایسه سطح عملکرد محاسبات کوانتومی در سیستمهای مختلف کار چندان سادهای نیست و تا حد زیادی به کیفیت کوبیتها در پردازنده بستگی دارد که با توجه به وابستگی آنها به پدیدهی کوتاهمدت کوانتومی در سطح اتم، نسبتا ناپایدار میباشد.
اخیرا IBM معیار جدیدی جهت اندازهگیری عملکرد محاسبات کوانتوم تحت عنوان Quantum Volume پیشنهاد نموده است که مواردی همچون “ارتباطات بین کوبیت ها” و “قابلیت اطمینان در محاسبات اجرایی” را در اندازهگیری مد نظر قرار میدهد.
بخش محاسبات کوانتومی شرکت IBM که تحت عنوان IBM Q شناخته میشود، قصد دارد در آینده یک کامپیوتر کوانتومی 50 کوبیتی را جهت فروش به مشتریان عرضه نماید.