برای ارائهی بیشترین تأثیرات که شامل ایجاد مدلهای کسب و کار، بازارها و پیشنهادات ارزش جدید میشوند، IoT باید با دیگر فناوریهای در حال ظهور شامل هوش مصنوعی (AI)، یادگیری ماشینی و Fog Computing و البته Blockchain ترکیب شود. در این حوزه Blockchain شاید بیش از حد تبلیغ شده و گیجکنندهترین این فناوریهای Interconnected و تحول آمیز باشد.
به سادهترین بیان، Blockchain یک فناوری هستهای است که به عنوان یک Distributed ledger عمل میکند. این امر اجازه میدهد که مجموعهای مشترک از سیستمهای رایانهای همه تایید کنند که تراکنش بین طرفین معتبر است. این نتایج بر روی یک Ledger امنِ رمزنگاری شده (خود Blockchain) ثبت میشوند. از آنجا که تغییر دادن اطلاعات Ledger بدون تاثیر بر سایر قسمتهای Ledger بسیار دشوار است، همه طرفین میتوانند بر روی یک واقعیت واحد در یک تراکنش موافقت کنند. با در نظر داشتن این تعریف، حال به روشن سازی تعدادی از تصورهای نادرست در مورد Blockchain میپردازیم.
آیا Blockchain به اینترنت اشیا نامربوط (IOT) است؟
در واقع Blockchain میتواند به عنوان پیوند مورد نیاز برای پروژههای تحولآمیز IoT استفاده شود و یکی از چهار فناوری است که میتوان آنها برای افزایش ارزش کسب وکار با هم ترکیب نمود. در یک سازمان، دادههای IoT اغلب مرزهای سازمانی را مرور میکنند. با این وجود، اطمینان حاصل کردن از این که این دادهها دقیق، قابل اعتماد و امن هستند، چالش برانگیز میباشد.
اگر این دادهها شامل اطلاعاتی از منابع متفاوتی که مطابقت ندارند شوند، تطبیق دادن آنها به طور خاص دشوارتر میشود. با استفاده از فناوری Blockchain، کارشناسان IoT میتوانند شفافیت و امنیت را برای این تراکنشهای غیر متمرکز در سراسر عملیات و حتی مرزها به ارمغان بیاورند. به این ترتیب، تمام طرفین میدانند که به یک منبع واحد از حقایق نگاه میکنند و میتوانند تصمیمات کسبوکار آگاهانهتری بگیرند که در نهایت بر روی درآمد خالصشان تأثیر میگذارد.
آیا Blockchain همان Bitcoin است؟
واقعیت این است که بلاک چین در دفترداری Bitcoin استفاده می شود. Bitcoin و Cryptocurrencyها مفهوم Blockchain را در جوامع عام گسترش دادند، بنابراین جای تعجب ندارد که این دو اغلب در ارتباط با یکدیگر در نظر گرفته شده و با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. برای روشن شدن موضوع باید گفت که Bitcoin و سایر Cryptocurrencyها تنها یکی از کاربردهای بسیار زیادی است که می تواند بر روی یک پلتفرم نرم افزار Blockchain اجرا شود. با این حال، علاوه بر Cryptocurrencyها، تعداد زیادی کاربردهای دیگر برای Blockchain مانند استفاده در زنجیرههای تامین شرکت، مراقبتهای بهداشت و درمان و فراتر از آن، وجود دارند.
شبکههای Blockchain چیست؟
در واقع انواع مختلفی از شبکههای Blockchain مانند عمومی و خصوصی وجود دارند. دو نوع اصلی شبکههای بلاک چین وجود دارد: عمومی و Permission-less یا دسترسی محدود، خصوصی و با حق اعطای دسترسی.
شبکههای عمومی و Permission-less، مانند مواردی که در عرصه Cryptocurrency استفاده میشوند، به کاربران اجازه میدهند تا در هنگام تأیید و پیگیری تراکنشها ناشناس باقی بمانند. بااینحال، شرکتهای بزرگ بیشتر مایل به استفاده از شبکههای Permissioned و خصوصی Blockchain هستند. چنین شبکههایی اجازه میدهند تا نهادهای شناخته شده مانند تامین کنندگان، مشتریان و شرکای دیگر شرکت نیز در استفاده شرکت از پروتکلها برای تأیید و جمع آوری هر بلاک چینی سهیم شوند.
همچنین شبکه های خصوصی و Permissioned، مزایای اضافی ارائه هزاران تراکنش در هر بخش را فراهم میکنند و کنترل جزئی و دقیق در هنگام تصمیم گیری در مورد این که چه کسانی میتوانند به دادههای ذخیره شده در Blockchain دسترسی داشته باشند، ارائه میدهند.
آیا Blockchain امن است؟
واقعیت این است که Blockchain تنها به اندازه ضعیفترین نقطه در شبکه، امن است. درست است که تغییر دادن دادهها پس از نوشته شدنشان در Blockchain تقریبا غیرممکن است. همچنین دسترسی به این دادهها و وارد کردن دادههای جدید به Blockchain توسط کاربران و برنامههای کاربردی غیر مجاز نیز بسیار دشوار میباشد، اما تمام اینها به کیفیت معماری امنیتی بستگی دارند.
به عبارت دیگر، کسب و کارها باید اطمینان حاصل کنند که دادهها و تراکنشهای وارد شده به اکوسیستم Blockchain از کنترلهای امنیتی مناسب برخوردار میباشند. اگر نقاط ادغام هک شده باشند، کل شبکه بلاکچین میتواند به خطر بیفتد. بنابراین، امنیت کامل End-To-End حیاتی میباشد.
موارد استفاده Blockchain
اگر چه بیشتر بحث در مورد موارد استفادهی بلاک چین در صنعت خدمات مالی متمرکز است، کاربرد این فناوری در واقع بسیار گستردهتر میباشد. به عنوان مثال، زنجیرههای عرضه میتوانند از شبکههای خصوصی Blockchain برای ردیابی کالاها، جلوگیری از جعل و کاهش فراخوانی محصولات استفاده کنند. با ایجاد یک امضای دیجیتال منحصر به فرد برای هر محصول یا بخش، کسب و کار میتواند برای شفافیت کامل، منابع، زنجیره نگهداری و انتقال مالکیت را دنبال کند.
در صنعت مراقبتهای بهداشتی و درمانی، ارائه دهندگان میتوانند تکنولوژی بلاکچین را برای ایمنسازی مدیریت سوابق پزشکی الکترونیکی استفاده نمایند. به عنوان مثال، پزشکان میتوانند اجازه دسترسی به سابقه پزشکی بیمار را درخواست کنند. سپس آنها میتوانند تراکنشها را در Ledger ثبت کرده و آنها را در اختیار متخصصان مراقبتهای بهداشتی و درمانی دیگر در شبکه قرار دهند.
کاربردهای دیگر Blockchain عبارتند از تسهیل ریزتراکنشها مانند آنچه که در صنعت Streaming موسیقی استفاده میشود، ایجاد قراردادهای هوشمند و تقویت اطلاعات مصرف کننده در شبکههای اجتماعی.
با توجه به این که انتظار میرود بازار تکنولوژی جهانی Blockchain که تا سال 2024 با 7.59 میلیارد دلار در CAGR 37.2 درصد رشد کند، کسبوکارها باید درباره استفادههای بالقوه خود از Blockchain به ویژه هنگامی که با IoT، هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و Fog Computing ترکیب شود، تحقیق کنند و آنها را زیرنظر بگیرند. اما پیش از شروع اثبات Concept، کسبوکارها باید نحوهی استفاده از بلاک چین را درک کرده و راههای جدیدی را برای اینکه این فناوری به یک فناوری پایهای برای کسب و کارشان تبدیل شود کشف نمایند.