Blockchain چیست؟
فناوری بلاک چین این امکان را برای چندین بخش فراهم میکند که بر سر اعتبار تراکنشی در حالت غیرمتمرکز به توافق برسند. سپس این نتایج به طور دائمی در سرتاسر یک پایگاهدادهی مشترک به نام Blockchain، که ایمنی رمزنگاریشدهای دارد، ثبت میگردند.
از آنجایی که Blockchain Ledger میان تمام شرکتکنندگان دخیل، مشترک است هیچکس مالکیت منحصر به فردی بر اطلاعات ثبتشده در بلاک چین ندارد و این امر تضمین میکند که اطلاعات قابل دستکاری نیستند. امروزه پیکربندیهای Blockchain مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند که بسته به نوع شبکهی Blockchain، روشهای متفاوتی را جهت رسیدن به توافق یا اتفاق نظر به کار میگیرند. به عنوان مثال، Bitcoin Blockchain به عنوان یک شبکهی بدون Permission عمل میکند که در آن هرکسی میتواند در آن شرکت نماید. از سوی دیگر، سازمانهای بسیاری هستند که یک Blockchain دارای Permission را برای کار انتخاب میکنند که در آن تنها موجودیتهای شناختهشده امکان شرکت دارند، چراکه این مدل حریم خصوصی، سرعت و ابزار مدیریتی بیشتری برای مدیریت شبکه ارائه مینماید.
ایجاد سطح جدیدی از اعتماد با “بلاک چین”
ابتکار واقعی بلاک چین در قابلیت آن برای خودکارسازی اعتماد میان بخش هایی است که از آن استفاده میکنند. تراکنشها به حالت جمعی (Collective) مرتب شدهاند و بر یک Distributed Ledger ثبت گشتهاند که نیاز به یک Third-partyی مقبول را برای ساخت یک رابطهی قابل اطمینان، برطرف میسازد. شرکتکنندگان میتوانند مستقیما از Blockchain به عنوان منبع حقیقت استفاده نمایند، تا یک شخص دیگر.
این Trust قراردادهشده، این امکان را برای مصرفکنندگان، سازمانها و ادارات فراهم میآورد که نحوهی مدیریت هرگونه رابطهی تراکنشی را خودکار کنند. The Economist از این قابلیت به عنوان «ماشین Trust» یاد میکند که اساسا نحوهی تجارت و کسبوکار را تغییر میدهد. خودکارسازی Trust این قابلیت را دارد که به طرز شگرفی فرآیندهای کسبوکار را با از میان برداشتن نیاز به واسطههایی که سابقا برای هماهنگ کردن معاوضهی منابع یا اطلاعات حیاتی کسبوکار لازم بودند، آسان نماید.
عوامل هدایت انقلاب Blockchain
با پدیدار شدن مدیریت (API (API Economy، نحوهی استفاده از تکنولوژی در سازمان تغییر نمودهاست. علی رغم پیشرفتی که تکنولوژی داشتهاست، روشهای انجام کسبوکار از طریق اینترنت با آن همگام نشدهاند. سازمانهای امروز باید بیش از پیش دادهها و تراکنشها را در میان تعداد زیادی از Partyهای نامطمئن، که برای کسبوکارها چالشهایی حول محور Transparency، پیچیدگی و امنیت درست میکنند، مدیریت نمایند:
در دید نبودن سیر یک محصول در Supply Chainهای جهانی منجر به چالشهایی در شناسایی منبع آن محصول، که دلالتهای جدی بر جعل، صحت کارکرد و امنیت دارد، میگردد.
امروزه تجارت و بازرگانی جهانی واسطههای مختلفی را، از قبیل موسسات مالی، واسطهها و Third-partyها، دخیل مینماید که این امر منجر به افزایش هزینههای انجام کسبوکار میگردد.
معماری متمرکز اطلاعات در میان برنامههای کاربردی، کاربران و دستگاهها، به هکرهای بدون مجوز محلی برای حمله و دسترسی یافتن و کنترل ارائه میکند.
تکنولوژیهای مبتنی بر Blockchain میتوانند در سازمانها از طریق دیجیتالی کردن فرآیندهای کسبوکار، رمزگذاری (Tokenization) منابع و رمزی کردن (Codification) قراردادهای پیچیده، اساسی برای Trust بسازند. این تکنولوژیها این امکان را دارند که اکوسیستمهای کسبوکار را، مشتمل بر شرکای داخلی و خارجی، قادر سازند تا به طور ایمن بدون دخالت انسان تعامل و تراکنش کنند و به طرز شگرفی عملیات را برای سازمانهای بزرگ آسان میکنند.
موارد استفاده از بلاک چین
به طور سنتی، موسساتی نظیر بانکها، ادارات و شرکتها نقش مدیریت ریسک را جهت تسهیل تجارت و بازرگانی، ایفا نمودهاند. حال برای اولین بار، سازمانها میتوانند برای مدیریت این ریسک جهت کاهش عدم اطمینان و کاهش هزینههای تراکنش هرروزهی انجام کسبوکارها، از تکنولوژی بهره ببرند. این تحول، تاثیر چشمگیری را بر اقتصاد کلانتر تضمین مینماید. انتظار میرود که تا سال 2030، این تغییر و تحول به سوی عصر اقتصاد قابل برنامهریزی، کارایی و ارزش تجاری جدید را به بیش از 3 تریلیون دلار برساند. این امر توسط نقدینگی بهبودیافته، منبع سرمایه، ساخت سرمایهی بومی و همچنین مدلهای جدید مبتنی بر اعتماد کسبوکار، هدایت میگردد.
Supply Chain
Blockchain میتواند تولیدکنندگان را قادر سازد تا ردیابی اجزا و محصولات نهایی را در سراسر یک Supply Chain بهبود بخشند و برنامههای کاربردی جدید را نیز در تقابل با جعل، امور مالی خریدار و تولیدکننده و یا مدیریت قطع و وصلهای Supply Chain، توانمند میکند.
اینترنت اشیاء (IoT)
مدل مستقل و غیرمتمرکز Blockchain از آن برای اینترنت اشیاء یک بنیان عالی میسازد. این مدل نقاط شکست را حذف میکند و یک پلتفرم انعطافپذیرتر و ایمنتر میسازد که دستگاهها میتوانند روی آن اجرا کنند.
شهرهای هوشمند
شهرها میتوانند از Blockchain برای ساختن یک Ledger همگانی و ایمن جهت مدیریت دادههای Real-time در حمل و نقل، انرژی و خدمات شهری، استفاده کنند. این امر به شهرها کمک میکند که نحوهی ارتباط خود با شهروندان را ساده و روان کنند، مصرف منابع را کاهش دهند و دادههای همگانی را با Third-partyهای معتبر به اشتراک بگذارند.
آمادهسازی سازمان Blockchain
بیشتر امور بلاک چین امروز همچنان در مرحلهی آزمایشی است و اثبات مفاهیم چندانی هنوز به طور گسترده پذیرفته نشدهاست. در این حین که Blockchainهای دارای Permission به تکامل خود ادامه میدهند، صنایع و ادارات با مجموعهای از چالشهای اولیه کار میکنند:
- هنگامی که سازمانها پلتفرمها را ارزیابی میکنند، به دنبال یک مجموعه استاندارد ایجادشده هستند که نیازهای پیچیدهی سازمان را رفع میکند.
- علی رغم این که Blockchain فناوری متحولکنندهای است، سازمانها نهایتا به دنبال راهکارهای مختص به صنعت برای تغییر فرآیندهای کسبوکار خود هستند.
- از آنجایی که سازمانهای بزرگ با روابط تجاری پیچیده به دنبال ساخت شبکههای Blockchain به میزان کافی هستند، ارزش واقعی با ارتباط متقابل شبکههای Blockchain مستقل فراوان، مشخص میگردد.
زمانی که شرکتها از اثبات مفاهیم به سمت پیادهسازیهای سازمانی در مقیاس بزرگ میروند، به دنبال شریک مناسب میگردند که به آنها کمک کند موفق شوند. Cisco در حال توسعهی پایه و اساسی گسترده برای سازمانها است تا بر Blockchain، شبکههای کسبوکار مبتنی بر اعتماد را بسازند.
چارچوب Blockchain مختص به Cisco، اجزاء لازم را برای یک Blockchain مدل سازمانی ساده، ایمن و مقیاسپذیر که مبتنی بر فناوری مختص به Cisco میباشد، به تفصیل شرح میدهد. چارچوب این Blockchain از گروههای مرجع ذیل ساخته شدهاست:
- پلتفرم
- واسط های کاربری
- زیرساخت و شبکه
- امنیت و آنالیز
معرفی Blockchain ارائهشده توسط سیسکو – قسمت اول
معرفی Blockchain ارائهشده توسط سیسکو – قسمت دوم
معرفی Blockchain ارائهشده توسط سیسکو – قسمت سوم (پایانی)