در طول ده سال گذشته، میزان مصرف برق در دیتاسنترها با نرخ متغیری رشد یافته و از سال 2005 تا 2010 به میزان 24 درصد رسیده است. با این وجود، تغییر گرایش به سمت Virtualization یا مجازیسازی، Cloud Computing و همچنین بهبود روند مدیریت دیتاسنترها موجب کاهش میزان استفاده از انرژی میگردد.
طبق یکی از تحقیقات اخیر انتظار میرود که علیرغم افزایش تقاضا برای منابع رایانشی (Computing Resource)، مصرف انرژی در دیتاسنترها از سال 2014 تا 2020 فقط 4 درصد افزایش یابد.
در سال 2014، مقدار کل برق مصرفی در دیتاسنتر ایالات متحده برای تامین برق سرورها، ذخیرهسازی، شبکهبندی و زیرساختهای پشتیبان، به میزان 70 بیلیون کیلووات در ساعت بود که 1.8 درصد از کل مصرف برق در این کشور را در بر میگرفت.
بر اساس روندهای جاری انتظار میرود که مصرف برق در دیتاسنتر در سال 2020 حدود 73 بیلیون کیلووات در ساعت بوده و چهار سال بعد از آن نیز تقریبا به همین مقدار باقی بماند. طبق بررسی انجام شده در آزمایشگاه ملیِ وزارت انرژی آمریکا (Lawrence Berkeley)، مشخص شد که روند افزایش مصرف انرژی در دیتاسنترها از دههی قبل به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. با اینحال، تقاضا برای محاسبات و همچنین میزان بهرهوری دیتاسنترها همچنان با نرخ قابل توجهی در حال افزایش است و علاوه بر آن، بهبود بهرهوری بهخصوص در نرخ رشد سرورهای فیزیکی نمود یافته است.
نقل و انتقال سرور از سال 2000 تا 2005، هر سال به میزان 15 درصد افزایش یافت و در نتیجه تعداد سرورها در دیتاسنترها تقریبا دو برابر شد. این روند افزایش از سال 2005 تا 2010 به 5 درصد کاهش یافت که مقداری از آن نیز به دلیل رکود اقتصادی بود. بههرترتیب، نرخ رشد سرور در حال حاضر 3 درصد میباشد، روندی که انتظار میرود تا سال 2020 همچنان ادامه داشته باشد.
این کاهش نرخ رشد سرور، در نتیجهی افزایش کارایی و همچنین استفادهی بهتر از سرور با بهرهگیری از مجازیسازی و تغییر گرایش به سمت رایانش ابری میباشد. این امر شامل تمرکز یا تراکم بارکاری در دیتاسنترهای با مقیاس بسیار بزرگ (Hyperscale Data Center) با اندازه تعریف شدهی 40.000 متر مربع و بالاتر میشود.
در صورتی که کارهای بیشتری به دیتاسنترهای Hyperscale ارسال شده و استفاده از عملکرد مطلوب همچنان ادامه یابد، احتمالا میزان مصرف انرژی در دیتاسنترها بیش از این نیز کاهش مییابد.
Urs Holzle، معاون ارشد زیرساخت گوگل در پاسخ به نتایج این تحقیق اظهار داشت که حتی از مولفان این تحقیق، خوشبینتر بوده و پیشبینی میکند که در صورت افزایش کاربرد Public Cloud توسط کاربران IT، میزان مصرف کلی انرژی کاهش خواهد یافت، زیرا Cloud علاوه بر برخورداری از یک ساختار کاملا کارآمد، با دارا بودن قابلیت ادغام و Scale نمودن انعطافپذیر، موجب کاهش مصرف انرژی برنامهها نیز میگردد. گرایش به سمت تجهیزات Mobile که نسبت به Desktopها برق کمتری مصرف میکنند، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، موجب صرفهجویی در مصرف آن نیز میگردد.