در دنیای دیجیتال امروز مرزهای بین قلمروی دیجیتالی و فیزیکی بهطور فزایندهای محو خواهد شد. درحالیکه فرصتهای بیشماری را برای مشاغل ایجاد میکند، چالشهای متعددی را نیز به همراه دارد. در سال 2025 ترندها، چالشها و فرصتها برای، عوامل مختلفی موردبررسی قرار خواهدگرفت که آینده فیزیکی -سایبری را شکل میدهند. کارشناسان، در مورد مهمترین نگرانیهای امنیتی این روزها و نحوه برطرف کردن آنها دچار چالش می شوند. می توان گفت از این ترندها و استراتژیهای پیشنهادی که سازمان ها میتوانند برای تقویت فعالانه امنیت خود در میان چالشهای سایبری در حال تحول استفاده کنند.
تأثیر امواج تکنولوژیکی بر ترندها و تهدیدهای نوظهور
تکامل ترندهای بزرگ فناوری به سازمانها کمک میکند تا برای آینده آماده شوند، بهویژه “موج هوش مصنوعی” که انتظار میرود سال 2025 و پسازآن را تحت تأثیر خود قرار دهد. فنآوریهای جدید در ابتدا باعث ایجاد هیجانی لذتبخش و پذیرش سریع و به دنبال آن اصلاح تدریجی میشوند. زمانی که سازمانها با فناوریهای جدید دستوپنجه نرم میکنند، یاد میگیرند که ارزش تجاری منحصربهفردی را استخراج کنند و از طریق هر موج فناوری به مزیتهای رقابتی دست یابند.
موجهای تکنولوژیکی: از وب تا فضای ابری تا هوش مصنوعی
در وب 1.0، در اولین روزهای به وجود آمدن اینترنت، شرکتهایی را دیدیم که «.com» به انتهای نامهای تجاریشان اضافهشده بود، آنها برند خود را تغییر دادند. سپس بسیاری از شرکتها وبسایتهای پایه و ثابت را راهاندازی کردند که عمدتاً بهعنوان Placeholderها عمل میکردند. این کار بسیار ابتدایی بود، اما آنها را قادر ساخت تا آزمایش کنند که چگونه اینترنت میتواند ارزش تجاری ایجاد کند. باگذشت زمان، کسبوکارها بینش عمیقتری به دست آوردند.
بیشتر بخوانید: بررسی مزایای عملی حفاظت از دادههای مبتنی بر هوش مصنوعی و بهترین روشها برای پیادهسازی آن
امروزه، چشمانداز فناوری بسیار فراتر از این مرحله رفته به وب نسخه 3.0 رسیده است. اکنون، کسبوکارها میتوانند از blockchain، NFTها، ارتباطات دادههای real-time و همچنین APIهای پیشرفته استفاده کنند. رایانش در فضای ابری از یک مفهوم مبهم به یک فناوری اساسی تبدیلشده است. کسبوکارها اکنون میتوانند استراتژیهای پیچیده و Multi-cloud را برای صرفه اقتصادی و افزونگی شبکه مدیریت کنند.
در حال حاضر، ما در میانه «موج هوش مصنوعی» هستیم، جایی که هوش مصنوعی در همهجا وجود دارد. بااینحال، کسبوکارها هنوز باید راههای خاص و عملی بیشتر برای مهار مؤثر آن را کشف کنند.
موج های توسعه مشابه در اتخاذ فناوری برای مصرفکننده
ما همچنین شاهد پیشرفت در اتخاذ فناوری مصرفکننده هستیم. بهعنوانمثال، تشخیص صدا را در نظر بگیرید. در ابتدا، کسبوکارها دستورات صوتی را بهعنوان یک پیشرفت ساده در دستگاههای موجود ادغام کردند مانند تلفن و پیامهای خودکار. اما همانطور که این فناوری به بلوغ رسید، بسیار دقیق تر شد و اکنون از ادغام هوش مصنوعی و تعاملات انسانی پشتیبانی میکند. اما همانطور که فناوری توسعه پیدا کرد و بسیار دقیقتر از قبل شد اکنون از ادغام هوش مصنوعی و تعاملات انسانی پشتیبانی میکند.
برای مشاوره رایگان جهت (باز)طراحی امنیت شبکه و یا انجام تست نفوذ مطابق با الزامات افتا با کارشناسان شرکت APK تماس بگیرید. |
تجارت الکترونیک نیز تکاملیافته است. از وبسایتهای شخصی اولیه به سیستمعاملهای گسترده باقیمت گذاری پویا و تجربیات شخصی تبدیلشده است. در موج بعدی، ما شاهد تشخیص تصویر مبتنی بر هوش مصنوعی هستیم که صدا، تصویر و هوش مصنوعی را ترکیب میکند. با این پیشرفت، ما همچنین باید شاهد ظهور مسائل نظارتی جدید باشیم.
درک این پیشرفت برای کسبوکارهایی که برای یکپارچگی فیزیکی-سایبری استراتژی اتخاذ میکنند بسیار مهم است. ما میبینیم که چگونه هر موج فناوری از اینترنت اولیه تا هوش مصنوعی، از الگوی پذیرش اولیه، اصلاح و تسلط پیروی میکند.. و شاید این امر بااهمیتتر از این است که چگونه فنآوری توسعه مییابد، نیاز اساسی به امنیت و پایبندی به چارچوبهای نظارتی همواره پابرجاست.
مسائل مستمر در مورد تهدیدات و مقررات
باوجود پتانسیلی که هر موج فناوری دارد، نگرانیهای امنیتی و نظارتی ثابت میماند و با هر موج پیچیدهتر نیز میشود. در وب ورژن 1.0، وبسایتها در برابر حملات تخریبی آسیبپذیر بودند. با موج فضای ابری، امنیت حفاظت از دادهها به یک نگرانی بزرگ تبدیل شد و مقررات در مورد نحوه و مکان ذخیره دادهها سختتر شد. اکنونکه هوش مصنوعی درصحنه دیده میشود، ما در حال مبارزه با دیپ فیک ها و سایر تهدیدات پیچیده هستیم.
چهار ترند در چشمانداز تهدید
امواج تکنولوژیک بهصورت مجزا اتفاق نمی افتد. Overlayها و اتصالات متقابل بین فناوری ها وجود دارد که شکافها و تهدیدهای امنیتی ایجاد میکند. در اینجا چهار ترند وجود دارد که بر چشمانداز تهدید تأثیر میگذارند.
1 – تغییر در حوزه ی آن: ارتباط بیشازحد پتانسیل تهدیدات امنیتی را افزایش داده است.
درواقع صدها سازمان خارجی را به هم متصل میکنند و هزاران کاربر را قادر به تبادل اطلاعات با یکدیگر میکنند. درحالیکه آنها بهرهوری را افزایش میدهند، خطرات را نیز افزایش میدهند.
بیشتر بخوانید: استفاده از تجزیه و تحلیل پیشرفته برای تشخیص و بررسی تهدیدات امنیتی کاربران
این ارتباط بیشازحد دامنه فناوری را تغییر داده است، اما پتانسیل تهدیدات امنیتی را نیز افزایش داده است. بهعنوانمثال، دادههای حساس میتوانند بهطور گستردهای در دسترس باشند، حتی فراتر از مرزهای سازمانی. این ماهیت بههمپیوسته به این معنی است که سازمانها اکنون با چالشهای جدی تری درحفاظت از دادهها و مدیریت و انطباق در شبکهای از خدمات و حوزه همکاریهای مشترک مواجه هستند.
2- افزایش میزان تهدید: حجم تهدیدات همچنان در حال افزایش است.
بر اساس گزارش Check Point Research در حوزه حملات سایبری، از سال 2023 تا 2024 حجم تهدیدات 30 درصد افزایش داشته است. درحالیکه این عدد قابلبحث است، آنچه مسلم است این است که تهدیدها همچنان در حال افزایش هستند و همه سازمانها را تحت تأثیر قرار میدهند. تهدیدهای سایبری سازمانها را در هر ابعادی تحت تأثیر قرار میدهند، و هیچ کسبوکاری را از خطراتی که ایجاد میکنند مصون نمیگذارند.
3- گسترش منابع تهدید: تأثیرات خارجی و آسیبپذیریهای فیزیکی سطوح تهدید را افزایش میدهند
تأثیرات خارجی، مانند تنشهای ژئوپلیتیکی و انتخابات، سطوح خطر را افزایش میدهند. از دولت-ملت تا و بازیگران سیاسی بهطور فزایندهای در فعالیتهای سایبری درگیر میشوند. همچنین مسائلی در مورد امنیت فیزیکی به خطر افتاده، حملات مهندسی اجتماعی، بهرهبرداری از نقاط آسیبپذیر، نفوذ به زنجیره تأمین، باج افزار و بهرهبرداری از API وجود دارد. ما شاهد این نوع تهدیدها هستیم که شرکتها و زیرساختها را مورد هدف قرار میدهند، مانند حملاتی که در آن عوامل مخرب از روترهای consumer-grade و VPNها برای حملات هماهنگ سوءاستفاده میکنند.
4. تغییر در ماهیت: تهدیدها از تهدیدهای سایبری به تهدیدات فیزیکی و از آنها به تهدیدات فیزیکی-سایبری تغییر میکنند.
اکنون تهدیدها فراتر از فضای مجازی هستند. همانطور که اشاره شد، آنها اکنون شامل نقصهای امنیت فیزیکی (بهعنوانمثال، نفوذ به اتاقهای کنترل)، حملات فیشینگ و مهندسی اجتماعی هستند. این امر روشن میکند که امنیت فیزیکی و سایبری باید بهشدت درهمتنیده شوند. کسبوکارهایی که در مسیر تغییر فیزیکی سایبری حرکت میکنند باید یک رویکرد متعادلی را اتخاذ کنند – ازنظر استراتژیک از فناوری برای بهرهوری استفاده کنند و درعینحال ملاحظات امنیتی و اخلاقی را در اولویت قرار دهند. برای کسبوکارها ضروری است که درک کنند همهچیز پویا است و اقدامات امنیتی روزانه ضروری هستند.
ماهیت پویای تهدیدات فیزیکی-سایبری مستلزم اقدامات امنیتی قوی هست، دقیق همان چیزی که رویکرد جامع Claro Enterprise Solutions در پرداختن به چالشها به آن وابسته است.
اولویتهای برتر سایبری و امنیت فیزیکی برای سال 2025
بر اساس بینشی که از چشمانداز تهدید امنیتی فعلی وجود دارد، پنج اولویت اساسی شناساییشده است که سازمانها باید در سال 2025 به آن توجه ویژهای بکنند.
همکاری مستمر انسان و هوش مصنوعی
اگرچه هوش مصنوعی مولد در حال پیشرفت است، اما محدودیتهایی نیز دارد. دستاوردهای واقعی آن از تشخیص الگوی پرسرعت یادگیری ماشین، افزایش بهرهوری و نظارت مستمر انسانی ناشی میشود. این رویکرد مستلزم مداخله تخصصی و مستمر برای شکلدهی به جریانهای کاری، اطمینان از محافظهای اخلاقی و مدیریت مسئولانه هوش مصنوعی است.
2- افزایش حریم خصوصی دادهها در حفاظت از دادهها
اتصال بیشازحد خطر قرار گرفتن در معرض دادهها را افزایش میدهد. بهویژه در محیطهای مبتنی بر فضای ابری، دادههای حساس در پلتفرمهایی مانند Office و Slack قابلدسترسی هستند. این امربر اهمیت اقدامات پیشگیرانه و حفظ حریم خصوصی دادهها که از اطلاعات حساس محافظت میکند تأکید میکند.
3- ساخت زنجیرههای تأمین انعطافپذیر
با افزایش وابستگی متقابل جهانی، زنجیرههای تأمین با آسیبپذیریهای بیشتری روبرو میشوند. نیاز ذاتی به مدیریت ریسک جامع وجود دارد که نهتنها شبکههای داخلی بلکه اجزای بههمپیوسته را در زنجیره تأمین ایمن میکند.
4- شناسایی پیشگیرانه تهدید
یک گام جلوتر بودن از تهدیدات سایبری مستلزم ادغام شیوههای امنیتی روزانه با نظارت Real-time و قابلیتهای واکنش فوری است. ارزش سرمایهگذاریهای فعالانه در مقایسه با هزینههای واکنشی مانند باج دادن که میتواند بسیار بیشتر از هزینههای پیشگیری باشد، به وضوح قابل تشخیص است. سرمایهگذاری در اقدامات امنیتی فعالانه درنهایت با کاهش خسارات احتمالی مرتبط با حوادث امنیتی فیزیکی و سایبری، هزینههای بلندمدت را کاهش میدهد، بهویژه که سازمانهای دارای منابع محدود بهطور فزایندهای هدف تهدیدات پیچیده قرار میگیرند.
5- آمادگی امنیت فیزیکی – سایبری
ادغام اقدامات امنیتی دیجیتال و فیزیکی با تکامل تهدیدات فیزیکی-سایبری بسیار مهم است. این امر شامل ترکیب یادمانهای فیزیکی با دفاع سایبری برای ایجاد یک چارچوب جامع است که آسیبپذیریها را در هر دو حوزه برطرف میکند.
اهمیت ارزیابی فنی
متخصصان بهمنظور شناسایی نقش فعلی فناوری اطلاعات در سازمان خود، ارزیابی خود را انجام دادند. تعیین اینکه گروهها در کدامیک از سه بخش قرار دارد، میتواند کمک کند تا نقشه راه مناسبی برای آینده امنیت فیزیکی – سایبری تهیه شود.
- حالت بقا. یک موضع واکنشی که در آن IT عملیات را ادامه میدهد، اما بیشتر بهعنوان یک ابزار کاربردی بهجای یک دارایی استراتژیک در نظر گرفته میشود.
- حالت هوشمند. یک موضع فعال که در آن فناوری اطلاعات خودکارسازی را قادر میسازد و بازدهی را افزایش میدهد و درنتیجه از اهداف سازمانی پشتیبانی میکند.
- حالت رهبری. فناوری اطلاعات بهعنوان یک بازیگر کلیدی در دستیابی به KPIها و محرک نوآوری در نظر گرفته میشود که به شکل فعالانه از عملکرد تجاری و مزیت رقابتی حمایت میکند.
هنگامیکه نقشی که فناوری اطلاعات در یک سازمان ایفا میکند شناسایی میشود، میتوان راهحلهای مناسبی را تعیین کرد که سازمانها را برای پیشرفت توانمند میکند.
صرفنظر از هر موضعی در زمینه فناوری اطلاعات، راهحلهای نوآورانهای وجود دارد که میتواند برای آینده فیزیکی-سایبری آماده کند. Claro Enterprise Solutions چنین راهحلهایی را ارائه میدهد که برای کمک به سازمانها در تحقق چشمانداز خود طراحیشدهاند.
چالشهای پیادهسازی فیزیکی-سایبری
Claro Enterprise Solutions از کاربران در جهتیابی امواج همگرایی فیزیکی-سایبری پشتیبانی میکند. در اینجا یادمانهای کلیدی و استراتژیهای ضروری وجود دارد که کسبوکارها باید در نظر داشته باشند تا برای پیشروی بیشتر به سمت عصر فیزیکی سایبری، آماده بمانند.
حمله از تمامی جبههها
برای درک بهتر از نیاز به رویکرد فیزیکی -سایبری، عواملی که امروزه بر همه سازمانها تأثیر میگذارند عبارتاند از:
تهدیدات سایبری | آسیبپذیری فیزیکی |
. افزایش حملات باج افزار . نگرانیهای امنیتی در فضای ابری . چالشهای امنیتی کار از راه دور . هوش مصنوعی در عملیات امنیتی . تکامل فیشینگ و مهندسی اجتماعی | آسیبپذیریهای زنجیره تأمین . افزایش حملات به زیرساختهای حیاتی . آسیبپذیری فزاینده اینترنت اشیا |
مهاجمان در همه عرصهها دیده میشوند. همچنین ماهیت بههمپیوسته این تهدیدها نیز قابلمشاهده است. بهعنوانمثال، هوش مصنوعی در دفاع سایبری در درجه اول یک منبع سایبری است، اما هنگام استفاده و نظارت یا پاسخهای خودکار، بر امنیت فیزیکی نیز تأثیر میگذارد. در مورد آسیبپذیریهای اینترنت اشیا هم همینطور است. دستگاههای اینترنت اشیا اغلب در محیطهای فیزیکی مستقر میشوند که آنها را در برابر حملات فیزیکی و دیجیتالی مستعد میکند. این وابستگی متقابل بر اهمیت راهحل امنیت فیزیکی- سایبری تأکید میکند.