دادهها، با ارزشترین بخش اینترنت میباشند. حریم خصوصی یا Privacy کاربر به میزان اطلاعات و افرادی که به آن دسترسی دارند، بستگی دارد.
آیا اطلاعات کاربران بر روی اینترنت امنیت دارد؟
هنگام انجام فعالیتهای روزانه، این امکان وجود دارد که کاربر، اطلاعات شخصی خود را فاش کرده و دیگران با استفاده از آن اطلاعات به حریم خصوصی او نفوذ نمایند. این اطلاعات شامل آدرس IP، ایمیل، موقعیت جغرافیایی یا آدرس خانه و محل کار کاربر میشود. برای مثال تراکنشهای خرید اینترنتی معمولا احتیاج به اطلاعات کارت اعتباری و آدرس خانه کاربر دارد.
نحوه قرارگیری اطلاعات کاربر بر روی اینترنت
طبق آمارهای بدست آمده شرکتها، سازمانهای دولتی و دیگر سازمانها اطلاعات کاربر را در شرایط ذیل ذخیره میکنند.
- ساختن یک حساب کاربری اینترنتی.
- خرید کردن از فروشگاههای اینترنتی.
- ثبتنام در یک مسابقه.
- شرکت در یک نظرسنجی.
- دانلود کردن نرمافزارهای رایگان.
- جستجو در اینترنت.
- استفاده از اپلیکیشن بر روی کامپیوتر یا تلفن همراه.
- پست کردن عکس یا Status در شبکههای اجتماعی.
استفاده از اطلاعات شخصی
مایکروسافت و شرکتهای مسئول از اطلاعات کاربر برای بهبود تجربه وی از سرویسها و محصولات استفاده میکنند. برای مثال کامل کردن یک تراکنش، به خاطر سپردن اولویت ها یا ارائه محتوای شخصیسازی شده میتواند به کاربر کمک نماید.
اصولاً تراکنشهای اینترنتی مانند ثبتنام یک سرویس یا خرید اینترنتی، توسط اطلاعاتی مانند آدرس و شماره کارت اعتباری به کاربر نسبت داده میشود، ولی در بیشتر اوقات شرکتها اطلاعاتی از کاربر جمعآوری میکنند که نام او را مشخص نمیکند. برای وبسایتها، صفحاتی که کاربر مشاهده میکند و یا هر کلیک او اهمیت دارد، نه شخصیت فردی کاربر.
افراد معمولا با اضافه کردن اطلاعات شخصی خود در رزومهها، چتها، صفحات شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک یا پیام گذاشتن بر روی توییتر، این اطلاعات را روی اینترنت منتشر میکند؛ از طرفی ممکن است دیگران نیز در مورد کاربر اطلاعاتی را نشر دهند، به عنوان مثال دوستان آن فرد، در مورد وی صحبت کنند و یا عکسهایی از او و خانوادهاش منتشر کنند؛ اما نکته حائز اهمیت آن است که اطلاعات سازمانهای دولتی نیز قابل جستجو میباشند، برای مثال تصاویر خانه کاربر و ارزش آن، شناسنامه کاربر و کپی امضاء او، همگی قابل جستجو هستند. گروههای مذهبی، کلوپها و انجمنهای حرفهای، همگی میتوانند نام کامل، محل کار و پرداختهای کاربر را افشا سازند.
ارزش اطلاعات اینترنتی
اطلاعاتی که از کاربر بر روی اینترنت قرار گرفته است به دو دلیل دارای اهمیت است:
- شرکتها و کارفرماها میتوانند از این اطلاعات که شامل اعتبار آنلاین کاربر است برای سنجش آمادگی وی برای یک شغل استفاده کنند.
- مجرمان اینترنتی میتوانند از اطلاعات موجود کاربر برروی اینترنت برای کلاهبرداریهای اینترنتی، سرقت هویت کاربر و انجام دیگر جرایم استفاده کنند. کاربران میتوانند با دنبال کردن راهنماییهای ارائه شده در این مستند، از حریم خصوصی اینترنتی خود دفاع کنند.
لازم به ذکر است که اطلاعات اینترنتی قابل جستجو و بیشتر اوقات دائمی میباشند و موتورهای جستجوی قدرتمند و ابزارهای جمعآوری داده میتوانند ساخت یک پروفایل کامل از کاربر را ساده کنند، به عبارتی اطلاعات انتشار یافته برروی اینترنت به طور مؤثر همیشه آنجا میماند. این موضوع که آن اطلاعات نهایتا در دسترس عموم قرار گیرند یا خیر، بستگی به سیاست حریم خصوصی شرکتی دارد که اطلاعات کاربر را جمع آوری کرده است. سایتها ممکن است هرچیزی که کاربر در فضای اینترنت منتشر کرده است را علاوه بر اطلاعاتی که آنها از کاربر جمعآوری کردهاند، ذخیرهسازی کنند.
نکاتی جهت اشتراک گذاری اطلاعات روی اینترنت
ابتدا سیاست حریم خصوصی یا Privacy Policy وبسایت مورد نظر را مطالعه کنید. سیاستهای حریم خصوصی که به طور معمول در بیانیه سیاستهای وبسایت قرار داده میشوند، باید بطور کاملا واضح، اطلاعاتی که از کاربر جمعآوری و مورد استفاده قرار میدهند را شرح دهند، علاوه بر آن نحوه اشتراک گذاری، امنیت، روش پاکسازی و ویرایش آن را نیز توضیح دهند. بیانیه Privacy وبسایت باید برای بازبینی توسط کاربر در دسترس باشد. برای مثال یک لینک به بیانیه حریم خصوصی شرکت مایکروسافت در پایین صفحات support.microsoft.com وجود دارد. در صورت نبود بیانیه حریم خصوصی، منابع سازمان خود را در جای دیگری برونسپاری نمایید.
جلوگیری از Share کردن بیش از حد اطلاعات
کاربر نباید مواردی را که نمیخواهد عمومی بشود، در اینترنت منتشر کند.
- اطلاعاتی که شما و موقعیت جغرافیاییتان را فاش میکند را به حداقل برسانید. اشتراک گذاری جزییات جلسهای که در آن شرکت دارید، ممکن است بی خطر به نظر آید، اما در واقع شما به دیگران اعلام میکنید که کجا هستید و اینکه در حال حاضر در خانهتان حضور ندارید.
- شمارههای حساب، نامهای کاربری و رمزعبورهای خود را به هیچ عنوان بروز ندهید.
- آدرس ایمیل اصلی یا نام Instant Message را فقط با افراد یا سازمانهای شناخته شده در میان بگذارید. از قرار دادن آدرس یا اسم خود برروی سایتهای جستجوی شغل اجتناب کنید.
- فقط اطلاعاتی که لازم است و معمولا با * مشخص شدهاند، را وارد کنید.
- تنظیمات برنامهها به خصوص برروی تلفن همراهتان را بررسی کنید. در هنگام اجازه دادن به برنامهها برای استفاده از اطلاعات جغرافیایی، عکسهای شخصی، دوربین یا میکروفون، هوشیار باشد.
انتخاب صحیح دوستان
هنگام اضافه کردن مخاطب یا دوستان به شبکههای اجتماعی مراقب باشید. اگر امکانش وجود دارد، مستقیما با آن شخص صحبت کنید تا بررسی کنید حساب کاربری واقعی است یا خیر. اگر مطمئن نیستید که فرد مورد نظر در اپلیکیشن اضافه شده است یا خیر، سعی کنید اطلاعاتی که آن شخص از حساب شما میتواند برداشت کند را کاهش دهید.
میزان خصوصیسازی
تنظیمات و اولویتهای وبسایتتان را برای مدیریت اینکه چه افرادی میتوانند مشخصات و عکسهای اینترنتی شما را ببینند، چگونه افراد میتوانند شما را جستجو کنند، چه افرادی میتوانند پستهای شما را بخوانند و یا در صفحهی شما پست بگذارند را مرور بفرمایید. حتما تنظیمات شبکه اجتماعی مورد علاقهتان را مرور کنید تا اطمینان حاصل کنید بیش از حد اطلاعات به اشتراک نمیگذارید.
مشاهده دادههای به اشتراکگذاشته توسط دیگران
- نام خود را در موتورهای جستجوی معروف، سرچ کنید و به دنبال نوشتهها و عکسها باشید. اگر اطلاعات حساسی در مورد خود بر روی وبسایتی مشاهده کردید، به دنبال اطلاعات تماس در سایت مربوطه باشید و یک درخواست برای پاکسازی اطلاعات ارسال کنید.
- به طور مداوم چیزهایی که دیگران در مورد شما در بلاگها و سایتهای شبکه اجتماعی میگذارند را مرور کنید. از دوستانتان بخواهید که بدون اجازه از شما و خانوادهتان عکسی پست نکنند. اگر از اطلاعات و عکسهایی که از شما برروی سایتهای دیگران قرار دارد ناراضی هستید، از آنها بخواهید که آنها را پاک کنند.
- برروی فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی، گزینه بازبینی تگ را فعالسازی کنید تا مانع تگ شدن شما در عکسهایی بشود که شما در آن حضور دارید.
محافظت از اطلاعات
ایمن نگه داشتن کامپیوترتان به شما در محافظت از بدافزار و هک شدن مستقیم برای سرقت اطلاعات شخصی کمک میکند. جهت ارتقاء سطح امنیت، پیشنهاد میگردد فعالیت های تجاری حساس را در کامپیوتر شخصیتان انجام دهید و از پرداخت قبض، پرداخت بانکی و خرید بر روی یک کامپیوتر عمومی یا هر دستگاه دیگری در یک شبکه بیسیم عمومی خودداری کنید.
اگر از سیستم های شخصی خودتان برای Browse کردن اینترنت استفاده نمیکنید، مرورگر خود را در حالت InPrivate باز کنید. هنگام استفاده از صفحات InPrivate، اطلاعات مرور شده شما بعد از اتمام کارتان بر روی آن سیستم ذخیره نمیشود. با این حال شما همچنان باید از تایپ کردن رمزعبورهای حساس بر روی یک کامپیوتر مشترک پرهیز کنید.