در قسمت اول از این سری مقالات به بررسی مفهوم Add-On ها یا افزونه های لینوکسی پرداختیم که باعث ایجاد دسترس پذیری بالا یا High Availability) HA) در نسخه Red Hat Enterprise می گردند. در این مقاله که قسمت دوم (پایانی) نیز می باشد، به بررسی CCS و سازگاری سرورها و نسخه های Red Hat Enterprise Linux می پردازیم.
مدیریت خدمات دسترسپذیری بالا (HA)
جهت دستیابی به یک سرویس Cluster با دسترس پذیری بالا یا به عبارتی (High Availability (HA، می توان یک برنامه را همراه سایر منابع کلاستر پیکربندی نمود. یک سرویس کلاستر HA میتواند بدون وقفهی ظاهری در Clientهای کلاستر از یک Node کلاستر به Node کلاستری دیگر Fail Over شود. Failover احتمالاً زمانی اتفاق میافتد که یک Node کلاستر خراب شود یا یک مدیر سیستم، سرویس Cluster را از یک Node کلاستر به Node کلاستری دیگر منتقل نماید، همانطور که برای قطعیهای(Outage) برنامهریزیشده اتفاق میافتد.
خط فرمان (Command-Line) سیستم پیکربندی کلاستر یا به اختصار CCS
این قابلیت با Red Hat Enterprise Linux 6.1 معرفی شد و در تمام محصولات بعدی نیز ارائه گردید. در واقع CCS، به کاربران اجازه میدهد یک فایل پیکربندی کلاستر، روی Node کلاستر ایجاد نمایند. این کار برای کاربران این امکان را فراهم می سازد که بر روی فایل موجود در دستگاه Local کار کنند. توجه نمایید که استفاده از دستور CCS نیازی به دستری root ندارند. افزونه ی Conga جهت مدیریت HA در کلاستر، شامل یک ابزار مدیریت Conga می باشد. Conga شامل یک Agent بنام”ricci” می باشد که روی هر Node در کلاستر نصب شده می گردد. علاوه بر آن، شامل یک برنامه سروری بنام “luci” است که بهعنوان نقطهی مرکزی مدیریت کلاسترها عمل مینماید. luci به Agent مربوطه یعنی ricci وصل شده و یک پایگاهداده از اطلاعات Node و کاربر را نگه میدارد. کاربران از طریق یک واسط کاربری وب به luci دسترسی دارند که دسترسی به پنجرهی پیکربندی Conga که کاربرپسند (User-Friendly) نیز می باشد را تسهیل مینماید. مدیران از luci جهت اضافه نمودن کلاسترها، سیستمهای ذخیرهسازی و کاربران و همچنین اجرای سایر وظایف مدیریتی بهره میگیرند.
آندسته از مدیرانی که مدیریت Command-Line را بهخاطر سادگی و ظرفیتهای برنامهنویسیاش ترجیح میدهند، می توانند جهت انجام تنظیمات High Availability Add-On و مدیریت آن از ابزارهای Command-Line استفاده نمایند.
سازگاری سرورها و نسخههای Red Hat Enterprise Linux
HA Add-On کاملاً با دیگر Red Hat Enterprise Linux Add-Onها از جمله Load Balancer Add-On (برنامههای تعدیل بار در سرورهای Redundant) و (Resilient Storage Add-On (GFS2 Global File System2سازگار است. Red Hat به دلایل امنیتی حق مانع شدن از Packageهای اضافه را برای خود محفوظ میدارد.
بررسی قابلیت های HA Add-Onها
- Cluster Manager یا مدیر کلاستر (CMAN)
قابلیت CMAN دقیقاً مطابق آنچه که از آن انتظار می رود به مدیریت Cluster Quorum میپردازد. در واقع یک راهکار بسیار پیشگیرانه جهت جلوگیری از نواقصی نظیر “Split-Brain” و خرابی دادهها محسوب می شود. به عبارتی دیگر CMAN مسئول انعطافپذیری بینظیری است که به کلاستر داده شده است.
- Corosync
در واقع Corosync، یک فایل اجرایی در HA Add-On می باشد که با پیادهسازی Totem Single Ring Ordering و پروتکل عضویت (Membership Protocol) به ارائهی یک راهکار بسیار کامل، ایمن، با عملکرد و دسترسپذیری بالا و سبک میپردازد.
- مجازیسازی یکپارچه یا Integrated Virtualization
این قابلیت به HA Add-On اجازه میدهد که مستقیماً با هستهی Red Hat Enterprise Linux و با استفاده از فناوری ماشین مجازی مبتنی بر Kernel یا به عبارتی KMV کار نماید.
- Fencing و Unfencing
Fencing در واقع فرآیند حذف دسترسی به منابع از Node کلاستری است که تماسش را با کلاستر از دست داده است، بنابراین حفظ منابعی مانند Shared Storage، از تغییراتِ ناهماهنگ می باشد. Red Hat بهینهسازیهای وسیعی در Fencing مبتنی بر رزرو SCSI-3 PR انجام داده است. با فعالسازی تشخیص دستی کلیدها و ابزارهای ثبت و رزرو، مدیران کلاسترها میتوانند از clvm گذشته و پیکربندی و انعطافپذیری سیستم را بهبود بخشند. بعد از Fencing، Node کلاستر نامتصل معمولاً نیاز به Reboot شدن دارد تا بهشکلی امن دوباره به کلاستر بپیوندد. با این حال، Unfencing به یک Node اجازه میدهد دسترسی را هنگام راه اندازی، بدون مداخلهی مدیر، مجدداً فعال نماید.
- سیستم خط فرمانی پیکربندی کلاستر
این بخش که از ویژگی های جدید در HA Add-On می باشد، به کاربران اجازه میدهد بر روی فایلهای ماشین Local، بعد از ایجاد فایل پیکربندی کلاستر روی یک Node کلاستر، کار کنند.
- Conga
برنامهی Conga که یک واسط کاربری GUI است که پیکربندی و مدیریت متمرکزِ HA Add-On را فراهم میسازد.
سازگاری سرور و ورژن
در زیر انواع سرورها و نسخه های Red Hat Enterprise در قالب یک جدول کلی ارائه شده است:
Releases | Variants | Red Hat Enterprise Linux Version |
---|---|---|
Red Hat Enterprise Linux 5.5 and later | Red Hat Enterprise Linux Server Red Hat Enterprise Linux AP |
Red Hat Enterprise Linux 5 |
Red Hat Enterprise Linux 6.0 and later | Red Hat Enterprise Linux for SAP Business Apps |
Red Hat Enterprise Linux 6 |
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بررسی HA Add-Onها در Red Hat Enterprise Linux – قسمت اول
بررسی HA Add-Onها در Red Hat Enterprise Linux – قسمت دوم(پایانی)