در قسمت اول بررسی نحوه پیادهسازی vCenter High Availability، به بررسی تفاوتهای میان انواع پیادهسازی ساده (Basic) و پیشرفته (Advanced) مربوط به vCenter High Availability، مواردی که باید حین پیادهسازی آن مدنظر قرار داد و ابعاد عملیاتی VCHA پرداخته شد. امید است که تا الان VCHA Cluster خود را پیادهسازی کرده و آماده باشید که با برخی ابعاد عملیاتی دیگر همچون پشتیبانگیری و بازیابی، Patch نمودن و بهروزرسانی VCHA Cluster آشنا شوید. در قسمت دوم این مقاله به بررسی هر یک از این ابعاد خواهیم پرداخت. همچنین در مقالات پیشین سایت نیز بهصورت مفصل به معرفی VMware vCenter Server High Availability پرداختهایم (از طریق این لینک میتوانید به مقالهی مذکور دسترسی پیدا کنید).
پشتیبانگیری
از vSphere 6.5 به بعد، vCenter Server Appliance Virtual Appliance Management Interface یا به اختصار VAMI دیگر از پشتیبانگیری یکپارچهی مبتنی به فایل و Native برخوردار است. در یک ساختار VCHA، شناسایی اینکه کدام یک از Nodeها، Node فعال است و نحوهی پشتیبانگیری صحیح از آن نیز میتواند پیچیده باشد؛ اما با استفاده از پشتیبانگیری مبتنی بر فایل که در خودِ برنامه گنجانده شده است، دیگر خواهید توانست از طریق VAMI، از Node فعال با آخرین دادههای آن پشتیبان بگیرید.
قابلیت Backupگیری مبتنی بر فایل از vCenter Server Appliance یا Platform Service Controller پشتیبانی کرده و برای هر دو پیادهسازی Embedded یا External PSC نیز قابل استفاده میباشد. برای شروع پشتیبانگیری، کاربر باید وارد VAMI متعلق به VCSA یا PSC شده و روی گزینهی Backup در گوشهی پایین و سمت چپ برنامه (در نسخهی 6.7) کلیک نماید، یا اینکه از طریق صفحهی Summary (در نسخهی 6.5)، گزینهی Backup را انتخاب نماید تا گردشِ کار پشتیبانگیری آغاز گردد.
هنگامیکه که پشتیبانگیریهای مبتنی بر فایل از طریق VAMI انجام شوند، چندین مقصد پشتیبانگیری از قبیل FTP، FTPS ، HTTP، HTTPSو SCP در دسترس هستند؛ پس از اینکه مقصد پشتیبانگیری پیکربندی شود، میتوان به پیکربندی جزئیات پشتیبانگیری پرداخت.
لازم به ذکر است که بهصورت پیشفرض تنها از Inventory و پیکربندی vCenter Server پشتیبانگیری میشود. البته گزینهی انتخاب پشتیبانگیری از آمار، رویدادها و Taskها نیز وجود دارد اما باید بهخاطر داشت که این گزینه حجم پشتیبان و همچنین زمان موردنیاز برای پشتیبانگیری را افزایش میدهد. هنگام انجام یک پشتیبانگیری مبتنی بر فایل، گزینهی رمزگزاری فایل پشتیبان مبتنی بر AES 256 نیز وجود دارد. زمانی که پشتیبانگیری انجام شود، تمام فایلهای بازیابی در هدفِ پشتیبانگیری در دسترس خواهند بود.
بررسی قابلیت بازیابی
همانطور که در قسمت اول این مقاله به آن پرداختیم، برای اینکه یک VCHA Cluster داشته باشید، به حداقل دو Node نیاز است، اما سؤالی که پیش میآید این است که حین بازیابی، این امر چطور کار میکند؟ پیش از آنکه عملیات بازیابی آغاز گردد، بایستی تمام Cluster Nodeهای موجود خاموش و پاک شوند. وقتی فرآیند بازیابی یک VCHA vCenter آغاز گردد، تنها Node اصلی بهعنوان یک vCenter Server Appliance مستقل، بازیابی خواهد شد و این بدین معنی است که وقتی بازیابی تمام شود، باید دوباره VCHA Cluster پیادهسازی شود.
جهت مشاوره رایگان و یا راه اندازی زیرساخت مجازی سازی دیتاسنتر با کارشناسان شرکت APK تماس بگیرید. |
اگر در External Platform Services Controller یا PSC خرابی صورت بگیرد و PSC دیگری در دامین SSO در دسترس نباشد، تنها گزینهی پیشِ رو بازیابی از پشتیبان است. اما از آنجایی که مبحث VCHA میباشد، حداقل به دو PSC در پشت تعدیلکنندهی بار نیاز است، پس امکان اینکه هر دو PSC همزمان از دسترس خارج شوند خیلی کم است.
برای آغاز بازیابی به فایل ISO مربوط به نسخهای از vCenter Server که در حال حاضر از آن استفاده میکردیم و همچنین اطلاعات مقصد پشتیبانگیری از جمله مکان، نام کاربری، رمز عبور و مسیر نیاز است. اگر فایلهای پشتیبان رمزگزاری شده باشد، به رمز عبور استفاده شده برای رمزگزاری نیز نیاز است و بدون داشتن این رمزعبور، بازیابی یک Appliance ناموفق خواهد بود.
هنگامیکه vCenter Server بازیابی گردد، دقیقا همان UUID و FQDN قبلی را خواهد داشت پس به پیکربندی اضافی نیازی نیست.
نحوه Patch کردن VCHA Cluster
برای Patchنمودن یک VCHA Cluster دو راه وجود دارد. با درنظر گرفتن فرآیندها و مدتزمان نگهداری میتوان انتخاب کرد که کدام راه مناسبتر است. اگر درحال استفاده از پیادهسازی ساده VCHA باشیم، اینکار زمان کمتری برده و نابودکردن پیکربندی VCHA راحتتر است. هنگامیکه پیکربندی کلاستر نابود گردد، میتوان vCenter Server را پیش از پیادهسازی دوبارهی VCHA، از طریق VAMI، Patch نمود. با اینحال برای به حداقل رساندن Downtime، یا استفاده از پیادهسازی پیشرفته VCHA، مراحل لازم برای Patch نمودن یک کلاستر در ذیل آورده شدهاند. با استفاده از این شیوه در طول فرآیند Failover، تنها 5 دقیقه Outage خواهیم داشت.
اولین قدم دانلود Patch، رفتن به آدرس my.vmware.com نمیباشد. باید به صفحهی VMware Patch Download Center رفته و از صفحهی Search by Product گزینهی VC را انتخاب کنیم، سپس یکی از گزینههای vSphere 6.5 یا vSphere 6.7. سپس گزینهای برای دانلود VMware-vCenter-Server-Appliance-6.x.xxxx-patch-FP.iso خواهیم داشت.
حال که تمامی فایلهای مورد نیاز را در اختیار داشتیم، میتوانیم ارتقا دهیم.
در vSphere Web Client لاگین کرده و vCenter HA را در حالت Maintenance Mode قرار میدهیم. Maintenance Mode به این معناست که همسانسازی همچنان صورت میگیرد اما Failover خودکار غیرفعال است.
از اینجای کار به بعد را میتوان طبق راهنمای اصلی پیش گرفت: فرآیند این گونه است که ابتدا Witness را Patch نموده، سپس Passive Node را، سپس یک Failover انجام داده و بعد Passive Node تازه را Patch میکنیم.
انتخاب روش Patch بهعهدهی خودمان است اما وجود روشهای متفاوت قابلیت خوبی است. نکتهای که باید به آن اشاره شود این است که پس از اتمام روند Patch، ما درحال اجرا بر روی Passive Node قبلی خواهیم بود. بسته به توپولوژی پیادهسازی VCHA انتخابی، این امر که پس از Patch به Node اولیه Failover کنیم یا نه نیز به تصمیم خودمان بستگی دارد.
بررسی شرایط ارتقا VCHA Cluster
هنگام ارتقا یک VCHA Cluster از vSphere 6.5 به نسخه 6.7، به نابودی VCHA نیاز است. برخلاف روند Patch نمودن که میتوان هر Node را بهصورت جداگانه بهروزرسانی نمود، هنگام انجام ارتقا نمیتوان اینکار را انجام داد.
اگر VCHA با استفاده از گردش کار ساده پیادهسازی شده باشد، نابود کردن کلاستر ساده و خودکار است، بهصورت خودکار خاموش شده و Nodeهای Passive و Witness پاک میگردند. اگر VCHA با استفاده از گردش کار پیشرفته پیادهسازی شده باشد، باید پیکربندی VCHA خارج گردیده و سپس Nodeهای Passive و Witness را بهصورت دستی خاموش و پاک شوند. وقتی vCenter ارتقا یابد، دوباره میتوان به پیادهسازی VCHA Cluster پرداخت.
بطور کلی می توان گفت که vCenter High Availability یک راهکار HA است نه یک راهکار Disaster Recovery و دلیل این امر آن است که VCHA تنها از vCenter Server محافظت مینماید نه از بارهای کاری و هاستهایی که توسط آن مدیریت میشوند. بهترین کار این است که هنگام پیادهسازی VCHA، درصورت امکان از گردشکار ساده استفاده کنیم تا پیادهسازی و نگهداری راهکار سادهتر باشد. همچنین باید از vCenter Server در درون یک سایت محافظت بهعمل آوریم چرا که احتمال خرابی سختافزاری، شبکهای و Storage بسیار بیشتر از خرابی کامل سایتی است.
ــــــــــــــــــــــــ
بررسی نحوه پیادهسازی vCenter High Availability – قسمت اول
بررسی نحوه پیادهسازی vCenter High Availability – قسمت دوم (پایانی)