مایکروسافت از دسترسپذیری عمومی سرویس Windows Virtual Desktop یا سرویس مجازی ویندوز خود در سطح جهان خبر داد. این سرویس یک راهکار زیرساخت دسکتاپ مجازی یا VDI است که گاهی Desktop-as-a-service نیز نامیده میشود و به سازمانها توانایی دسترسی از راه دور به برنامههای کاربردی که در سیستمهای عامل Client مبتنی بر ویندوز 7 یا ویندوز 10 در حال اجرا هستند را میدهد. این دسته از سیستمهای عامل در ماشینهای مجازی Microsoft Azure که در دیتاسنتر مایکروسافت مستقر هستند، اجرا میگردند. مایکروسافت اولین بار سال گذشته از سرویس Windows Virtual Desktop خبر داد و این سرویس از مارس تاکنون در حالت پیشنمایش قرار داشت و هماکنون در دسترس و مورد استفادهی کسبوکارها قرار گرفته است.
این سرویس جدید برنامههای کاربردی ویندوز را از راه دور در ماشینهای Client که سیستمهای عامل ویندوز، اندروید، macOS و iOS را اجرا میکنند ارائه میدهد.
VDI دسکتاپ حقیقی
Windows Virtual Desktop با رویکردهای VDI گذشته، متفاوت میباشد و این تفاوت در این است که در Windows Virtual Desktop، از سیستم عامل Client دسکتاپ ویندوز حقیقی استفاده میشود. قبلا فقط میشد با استفاده از ارتباطات Microsoft Remote Desktop Services و سیستم عامل Windows Server، از VDI برای دسترسی به برنامههای کاربردی از راه دور استفاده کرد، که از این طریق، مثل سیستم عامل دسکتاپ، تجربهی کاربرپسندی حاصل نمیشد.
کاربران Windows Virtual Desktop میتوانند از ویندوز 7 یا ویندوز 10 به عنوان سیستم عامل زیرین استفاده کنند. شرکت مایکروسافت در ویندوز 10 برای سرویس Windows Virtual Desktop، محصول جدیدی ارائه کرده است کهWindows 10 Enterprise Multisession نام دارد. این قابلیت برای تعداد کاربران نهایی تحت پشتیبانی در هر ماشین مجازی، محدودیتی ندارد. در مقابل، هریک از کاربران نهایی که به همراه این سرویس از ویندوز 7 استفاده میکند، باید در هر VDI Session به یکی از ماشینهای مجازی متصل شود که این کار ممکن است باعث افزایش هزینههای مرتبط با استفاده از زیرساخت Azure برای سازمانها گردد.
قابلیت ویندوز 7 برای Windows Virtual Desktop بیشتر به عنوان برنامهی جایگزین موقتی برای سازمانهایی به کار میرود که در انتقال به ویندوز 10 با مشکلاتی روبهرو هستند. از 14 ژانویه 2020 دیگر از ویندوز 7 پشتیبانی نخواهد شد. از این تاریخ به بعد دیگر بهروزرسانیهای امنیتی رایگان مایکروسافت ارائه نخواهند شد و در نتیجه استفاده از ویندوز 7 دیگر امنیت لازم را نخواهد داشت.
بااینحال، سازمانهایی که همچنان از ویندوز 7 استفاده میکنند، میتوانند از Windows Virtual Desktop استفاده کنند و مشمول سه سال خدمات رایگان پشتیبانی Patching از برنامهی Extended Security Updates (بهروزرسانیهای امنیتی مدتدار) شوند. Extended Security Updates مانند یک برنامهی بیمهای است که از ژانویهی 2020، یعنی از زمان پایان یافتن پشتیبانی از ویندوز 7، به مدت سه سال Patchهای امنیتی «اساسی» و «مهم» را ارائه میدهد. احتمال دارد که این برنامه برای سازمانها پرهزینه باشد، اما هزینههای سه سال استفاده از External Security Updates مشمول کاربران Windows Virtual Desktop خواهد بود.
تکنولوژیهای بهینهسازی VDI ویندوز
مایکروسافت برای بهینهسازی جنبههای مربوط به عملکرد و حافظهی سرویس VDI خود در Windows Virtual Desktop، تغییراتی ایجاد کرده است. یک تکنولوژی کلیدی، راهکار مدیریت پروفایل Roaming است که مایکروسافت پس از خریداری FSLogix کسب کرد. این تکنولوژی یک Disk File مجازی را در Azure File Server ذخیره میکند که متعاقبا با Log-in کردن کاربر به سرویس VDI، ضمیمهی یک Session شده و باعث میشود این طور به نظر برسد که پروفایل به صورت محلی در ماشین کاربر ذخیره شده است.
از تکنولوژی FSLogix به همراه سرویس Windows Virtual Desktop استفاده میشود. به گفتهی مایکروسافت، این تکنولوژی همچنین برای مشتریان مایکروسافت 365، نسخهی Enterprise ویندوز 10 و RDS در ماه جولای در دسترس قرار گرفت.
تکنولوژی دیگری که که همراه با راهکار Windows Virtual Desktop مورد استفاده قرار میگیرد، App Attach نام دارد. این تکنولوژی با مشکلات رایجی که پیش روی رویکردهای دیگر VDI قرار دارد مواجه نمیشود. قصد مایکروسافت این است که برنامههای کاربردی به صورت Package خارج از ماشینهای مجازی ذخیره شوند که این نوع ذخیرهسازی شباهت زیادی به روش ذخیره شدن پروفایلهای کاربری FSLogix دارد. مایکروسافت همچنین مدعی است که App Attach فراتر از رویکردهای قدیمی لایهبندی برنامهی کاربردی عمل میکند. به طور خاص، این شرکت در ویندوز تغییراتی اساسی ایجاد کرده تا با رویکرد App Attach از تحویل پویای Packageهای MSIX پشتیبانی کند. MSIX آخرین رویکرد Packaging مایکروسافت برای برنامههای کاربردی است.
مایکروسافت همچنین یک تکنولوژی دیگر افزوده که AV Redirection نام دارد و مستقیما در Microsoft Teams یکپارچهسازی شده و توسط سرویس Windows Virtual Desktop پشتیبانی میگردد. AV Redirection تجربة صوتی و تصویری بهتری را در سمینارهای ارتباطی یکپارچه ارائه میدهد و هدف آن کاهش میزان تاخیر است. به گفتهی مایکروسافت، این تکنولوژی شبیه یک تجربهی Full-Metal است. AV Redirection فرایندهای رمزگذاری و رمزگشایی مرتبط با ارتباطهای یکپارچه را در محیطهای VDI کاهش میدهد و در عوض ماشین مجازی را دور میزند و با استفاده از Web Real-Time Communications یا به اختصار WebRTC، اطلاعات را از یک Client به Client دیگر میفرستد. WebRTC یک تکنولوژی Open Source برای Streaming صدا و تصویر است.
تکنولوژی دیگری که برای ارتقای سرویس Windows Virtual Desktop مورد استفاده قرار میگیرد، Azure NetApp Files نام دارد که استفاده از آن برای کاربران On-premises Active Directory مفید است، چراکه به انتقال File Shareها به Azure ضمن حفظ مسیر آنها کمک میکند. به گفتهی مایکروسافت، یکی از اهداف استفاده از سرویس VDI این است که دادههای سازمان، با در نظر گرفتن راهکار Azure NetApp Files حتیالامکان به موقعیت مکانی ماشینهای مجازی نزدیک شوند.
مایکروسافت همچنین وعده داده است که متخصصان IT در هنگام استفاده از سرویس Windows Virtual Desktop خواهند توانست سرعت رسیدن بروزرسانیهای Client را کنترل کنند، اما جزئیات آن شرح داده نشد.
مایکروسافت علاوه بر اعلام دسترسپذیری جهانی سرویس Windows Virtual Desktop، اشاره کرد که شرکایش نیز از این سرویس پشتیبانی میکنند.
برای مثال، شریک مجازیسازی مایکروسافت یعنی Citrix، میتواند، Windows Virtual Desktop را در سطح جهان توسعه دهد. Citrix سرویس Windows Virtual Desktop را هم با استفاده از قابلیت Multisession در نسخهی Enterprise ویندوز 10 و هم با استفاده از ویندوز 7 به همراه پشتیبانی از سهسالهی رایگان از Extended Security Updates ارائه میدهد. همچنین Citrix از استفاده از Windows Server 2008 R2 به همراه Extended Security Updates رایگان نیز پشتیبانی میکند.
VMware بر آن است تا در VMware Horizon Cloud خود، از Windows Virtual Desktop با پیشنمایشی که انتظار میرود تا پیش از پایان سال منتشر شود، پشتیبانی کند. همچنین، بنا به گفتهی مایکروسافت، VMware اجازه خواهد داد تا کاربر به انتخاب خود یا از قابلیت Multisession در نسخهی Enterprise ویندوز 10 و یا از ویندوز 7 به همراه Extended Security Updates در کنار سرویس استفاده کند.
مایکروسافت همچنین اظهار کرد که راهکارهای متنوع شرکا برای Windows Virtual Desktop از طریق Azure Marketplace در دسترس قرار خواهند گرفت.