اشتراک مقالات

SOC چیست | نحوه کاربرد و پیاده سازی موفق آن چگونه است؟

مرکز عملیات امنیت SOC چیست؟

مرکز عملیات امنیت SOC، زیرساختی است که یک تیم امنیت اطلاعات را که مسئولیت نظارت و تحلیل وضعیت امنیتی یک سازمان به صورت مداوم را بر عهده دارند را در خود جای می‌دهد. هدف تیم SOC، تحلیل کردن و واکنش نشان دادن به رخدادهای امنیت سایبری با استفاده از ترکیبی از راهکارهای فناوری و مجموعه‌ای قوی از فرایندها می‌باشد. پرسنل مرکز عملیات امنیتی معمولا تحلیل‌گران امنیتی، مهندسین و همچنین مدیرانی هستند که بر عملیات امنیتی نظارت می‌کنند. پرسنل SOC همچنین با تیم‌های واکنش به حادثه سازمانی نیز به صورت نزدیک همکاری کرده، تا پس از شناسایی مسائل امنیتی، از رسیدگی فوری به آن‌ها اطمینان حاصل کنند.

مراکز عملیات امنیت SOC، برای یافتن فعالیت‌های غیرعادی که می‌تواند نشان‌دهنده یک حادثه، نفوذ یا تهدید امنیتی باشند، فعالیت شبکه، سرورها، EndPointها، دیتابیس‌ها، برنامه‌ها، وب سایت‌ها و سیستم‌های دیگر را تحت نظارت و تحلیل قرار می‌دهند. مرکز عملیات امنیت SOC وظیفه اطمینان حاصل کردن از شناسایی، تحلیل، دفاع و گزارش درست رخدادهای امنیتی بالقوه را بر عهده دارد.

مرکز عملیات امنیت SOC چیست

نحوه کارکرد مرکز عملیات امنیت SOC

نحوه کارکرد مرکز عملیات امنیت

به جای تمرکز بر توسعه راهبردهای امنیتی، طراحی معماری امنیتی، یا اجرای اقدامات حفاظتی، تیم SOC مسئول بخش‌های عملیاتی و امنیت اطلاعات سازمان است. پرسنل مرکز عملیاتی امنیتی عمدتا از تحلیلگران امنیتی تشکیل شده‌است که برای شناسایی، تحلیل، واکنش، گزارش، و جلوگیری از حوادث امنیت سایبری با یکدیگر همکاری می‌کنند. سایر وظایف جانبی SOC ممکن است شامل تجریه و تحلیل پیشرفته جرم‌شناسی، تحلیل رمز، و مهندسی معکوس بدافزارها برای تحلیل رخدادها باشد.

اولین گام در ایجاد SOC یک سازمان، تعریف واضح یک راهبرد همگام با اهداف خاص سازمان و بخش‌های مختلف آن و نیز پشتیبانی از سوی مدیران اجرایی می‌باشد. هنگامی که یک راهبرد توسعه داده‌شد، زیرساخت مورد نیاز برای پشتیبانی از آن راهبرد باید اجرا شود. زیرساخت­های متداول SOC عبارت‌اند از: فایروال‌ها، IPS و IDS، راهکارهای شناسایی نقص‌های امنیتی، تحقیق و تفحص و یک سیستم مدیریت داده‌ها و رخدادهای امنیتی (Security Information and Event Management System و یا به اختصار SIEM چیست).

فناوری‌های مورد نیاز برای جمع‌آوری داده‌ها از طریق جریان داده‌ها، فرآیند بررسی و انتقال داده‌ها از راه دور (Telemetry Packet Capture، syslog) و دیگر روش‌ها باید در دسترس باشد تا متخصصین SOC بتوانند فعالیت داده‌ها را همبسته کرده و تحلیل کنند. مرکز عملیات امنیت SOC همچنین شبکه و Endpointها را برای شناسایی آسیب‌پذیری‌ها نظارت می نماید تا از داده‌های حساس حفاظت کرده و از منطبق بودن با مقررات صنعت و دولت اطمینان حاصل گردد.

ویژگی SOC و مزایای دارا بودن مرکز عملیات امنیت

مزیت اصلی یک مرکز عملیات امنیت SOC چیست؟ بهبود شناسایی رخدادهای امنیتی از طریق نظارت مستمر و تحلیل فعالیت داده‌ها است. SOC با تجزیه و تحلیل این فعالیت­ها در تمام شبکه‌ها، Endpointها، سرورها و دیتابیس‌های سازمان در تمام ساعات شبانه‌روز، برای اطمینان از تشخیص و واکنش به موقع به رخدادهای امنیتی بسیار حیاتی می‌باشد.

نظارت بی‌وقفه‌ی ارائه‌شده توسط SOC سازمان، برای دفاع در برابر حوادث و نفوذها، صرف‌نظر از منبع، زمان، روز و یا نوع حمله، یک مزیت بسیار مهم به سازمان‌ها می‌دهد. فاصله میان زمان مورد نیاز مهاجمان برای نفوذ و زمان مورد نیاز سازمان‌ها برای شناسایی، به خوبی در گزارش سالانه Data Breach Investigations Report مستند شده‌است. داشتن یک مرکز عملیات امنیتی، سازمان‌ها را در کمتر کردن این فاصله و آگاهی از تهدیدات پیش روی محیط‌های خود یاری خواهد کرد.

مزایای دارا بودن مرکز عملیات امنیت

بهترین اقدامات اجرایی مرکز عملیات امنیت

بسیاری از مدیران بخش امنیت برای ارزیابی و کاهش تهدیدات به صورت مستقیم به جای اتکا به یک Script، تمرکز خود را برای بر روی نیرو انسانی قرار داده‌اند. پرسنل SOC به طور مداوم هم در برابر تهدیدات شناخته شده و هم برای شناسایی تهدیدات جدید فعالیت می‌کنند. آن‌ها همچنین نیازهای مشتریان و نیازهای سازمان را برآورده کرده و در سطح تحمل ریسک خود فعالیت می‌کنند. در حالی که سیستم‌های فناوری مانند فایروال ها یا IPS ممکن است از حملات ساده جلوگیری کنند، برای مقابله با رخدادهای بزرگ، تحلیل انسانی لازم است.

برای کسب بهترین نتایج، SOC سازمان باید همواره از آخرین اطلاعات تهدید آگاه باشد و از این اطلاعات برای بهبود شناسایی داخلی و مکانیسم‌های دفاعی استفاده کند. همانطور که موسسه InfoSec بیان کرده است، SOC اطلاعات سازمان را از درون سازمان جمع‌آوری می‌کند و آن‌ها را با اطلاعات تعدادی از منابع خارجی مرتبط می‌کند که دید کلی نسبت به تهدیدات و آسیب‌پذیری‌ها را به ارمغان می­آورد. این اطلاعات سایبری خارجی شامل Feed اخبار، به‌روزرسانی Signatureها، گزارش رخدادها، چکیده اطلاعلات تهدیدات و هشدارهای آسیب‌پذیری می‌باشد، که SOC سازمان را در آگاه بودن از تهدیدهای سایبری در حال رشد یاری می‌کنند. برای آگاهی از جدیدترین تهدیدات، پرسنل SOC باید به طور مداوم ابزار نظارت را با اطلاعات تهدیدات تغذیه کنند. SOC سازمان همچنین باید برای تشخیص میان تهدیدات واقعی و تهدیدات اشتباها شناسایی شده، فرآیندهایی را داشته باشد.

SOCهای موفق از اتوماسیون امنیتی برای موثرتر و کارآمدتر شدن استفاده می‌کنند. با ترکیب تحلیلگران امنیتی بسیار ماهر با اتوماسیون امنیتی، سازمان‌ها قدرت تجزیه و تحلیل خود را برای بهبود تدابیر امنیتی و دفاع بهتر در برابر نقض امنیتی داده‌ها و حملات سایبری افزایش می‌دهند. بسیاری از سازمان‌ها که منابع داخلی برای تحقق این اهداف را در اختیار ندارند، این امور را به ارائه دهندگان خدمات امنیتی مدیریت شده که خدمات SOC را ارائه می‌دهند، واگذار می‌کنند.

توان طراحی و اجرای مرکز عملیات امنیت SOC شرکت APK

شرکت APK با تجربیات بسیار ارزنده و موفق در اجرای مراکز عملیات امنیت، آماده است تا سازمان ها را در اجرایی نمودن هر چه بهتر مرکز عملیات امنیت یاری نمایید. این شرکت برای اجرای هرچه موفق تر مرکز عملیات امنیت SOC در سازمان ها، طرحی را با آخرین استانداردهای بین اللملی تهیه نموده و به صورت رایگان در دسترس سازمان ها قرارداده است. کارشناسان امنیت سازمان ها می توانند از این لینک اقدام به دانلود و مطالعه این سند بسیار ارزشمند نمایند.

برای دسترسی به سند طراحی Security Operations Center به لینک زیر مراجه نمایید.
طرح نحوه‌ی ساخت و اجرای یک Security Operations Center

 

مقاله های مرتبط: